Prvé dojmy v rodinehttps://static.wixstatic.com/media/99bd8e_f167cfa3e34345c18fefd544fd938779~mv2.png/v1/fill/w_786,h_692,al_c,q_90/99bd8e_f167cfa3e34345c18fefd544fd938779~mv2.png
top of page

Prvé dojmy v rodine



Toto je úryvok z knihy Marty Kluchovej „Môj dvojitý život opatrovateľky“


Pani Marta pracovala v Rakúsku ako opatrovateľka, napísala tri knihy kde píše manuál pre začínajúce, inšpiráciu pre pokročilé, jej osobné skúsenosti nemusia platiť stále avšak jej knihy sú zaujímavé a môžu pomôcť každej z nás.


Úryvok z knihy ...


Na prvom dojme záleži.


Často sa od neho odvíjajú vaše budúce vzťahy s klientom a jeho rodinou. Aj keď ešte neovládate nemčinu veľmi dobre, pripravte si už doma zopár viet o sebe, ktorými sa predstavíte. Pravdepodobne sa vás budú pýtať, koľko máte rokov, či ste vydatá, či máte deti, a.t.ď... Mali by ste vedieť o sebe niečo porozprávať, aby sa prelomili ľady a nenastalo hneď po zoznámení trápne ticho.


Len čo vkročíte do domácnosti vášho nového klienta, nezabudnite na úsmev. Zrejme budete mať trému a možno aj strach, ale verte, že váš budúci klient na tom bude rovnako. A možno ešte horšie, pretože starí ľudia si len veľmi neradi zvykajú na zmeny a nový, neznámy člen ich domácnosti im môže spôsobiť rovnaký stres ako vám.


Oficiality, ako predstavenie sa, podanie ruky a úsmev by mali byť samozrejmosťou. Ak sa hanbíte ukazovať zuby, usmievajte sa očami :)

Nezačnite hneď so svojimi požiadavkami, na tie bude dosť času neskôr. Ak chcete urobiť dobrý dojem, zaujímajte sa o opatrovanú osobu. Pýtajte sa na denný režim, zvyky klienta, opatrovateľské činnosti, ktoré budete vykonávať.


Zaujímajte sa aj o to, ako to bude s nákupmi a varením, všade majú iné zvyky. Ak budete mať na starosti nakupovanie, spýtajte sa, kde je obchod a ako sa tam dostanete. Ak budete v rodine variť, nezabudnite sa pýtať, čo radi jedia, to je vďačná téma na rozhovor. Pokojne si poznámky zapisujte, klient váš záujem iste ocení.


Niektorí starčekovia majú radi fotky, pre istotu si doma nejaké pribaľte, hlavne, ak máte deti, alebo domáce zvieratká. Ak má domáce zvieratko klient, zrejme sa budete musieť podieľať aj na starostlivosti oň, ale na to by vás mala agentúra vopred upozorniť.


Možno sa vám v rodine zo začiatku nebude všeličo páčiť, ale skúste si povedať, že jeden turnus sa dá vždy vydržať a ak by bolo veľmi zle, nemusíte sa tam vrátiť. Ak budete v rodine prvá opatrovateľka, máte šancu si presadiť niektoré vlastné pravidlá, ale robte to postupne, s citom a netlačte veľmi na pílu. Opatrovateľka musí často vycítiť, kedy pridať a kedy naopak ubrať plyn.


Všetko chce čas, budete si musieť s klientom na seba zvyknúť, ale keď sa vám podarí vybudovať si navzájom vzťah založený na dôvere a rešpekte, budete si môcť časom život v rodine prispôsobiť tak, aby ste tam boli ak nie šťastná, tak aspoň ako- tak spokojná.


Môže sa stať aj to, že si navzájom nesadnete. Ľudia sme rôzni a nie všetky povahy sa spolu znášajú. Známa veta PRED NIKÝM SA NEPONIŽUJ, NAD NIKÝM SA NEPOVYŠUJ tu má svoje miesto. Buďte voči klientovi úctivá, ale vážte si aj sama seba. Stanovte si hranice únosného a ak by sa stalo, že sa dostanete do rodiny, kde by ste sa mali dlhodobo cítiť zle, bude lepšie časom zmeniť rodinu.


Spokojná opatrovateľka- spokojný klient, niekedy to klapne na prvý krát, niekedy musí opatrovateľka vystriedať viacero rodín, aby našla takú, kde dokáže spokojne existovať a robiť dobre svoju prácu.


Viac informácií nájdete v knihe a na www.martakluchova.sk


Ak chcete od nás dostávať ďalšie rady a nové pracovné pozície, napíšte nám na register@euprogres.sk







542 views
bottom of page