Ako si uľahčiť turnus - od opatrovateľky Marty.https://static.wixstatic.com/media/99bd8e_136e8a3052fc49ac9dfd8cade520c0e3~mv2.jpg/v1/fill/w_1000,h_750,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/99bd8e_136e8a3052fc49ac9dfd8cade520c0e3~mv2.jpg
top of page

Ako si uľahčiť turnus - od opatrovateľky Marty.

Tento úryvok od opatrovateľky Marty Kluchovej je z jej knihy „Ako začať opatrovať"


Pani Marta s nami zdieľa jej osobné skúsenosti. Tieto nemusia platiť pre každého a vždy, avšak môžu inšpirovať a pomôcť.


heim Heimy Opatrovanie Nemecko Praca Euprogres Slovensko SeniorenBetreuung Deutschland Pflege Pflegeheim Njega Posao Germania

Opatrovateľky seniorov v cudzine často trpia osamelosťou, cítia sa opustené, odrezané od sveta, je im smutno.


Často sa stretávame s otázkami typu: “Ešte som len nastúpila do práce a už mi je smutno. Ako tu mám vydržať turnus? Zle sa cítim. Keby som nepotrebovala peniaze, tak by som tu nebola. Chcem byť doma s mojou rodinou …”


Hovorí sa, že starí ľudia dokážu z človeka úplne vysať energiu. Ja som nikdy veľmi na také veci neverila, no dnes už viem, že niečo na tom bude. Mám to odskúšané na vlastnej koži. Moja práca nie je fyzicky náročná, ale po psychickej stránke bývam na konci turnusu niekedy veľmi vyčerpaná. Časom som sa naučila s tým bojovať a vymyslela som si zopár barličiek, ktoré mi pomáhajú udržať si myseľ v pohode a dobrej nálade.


1. Dajte si čas a buďte trpezlivá.

Zvyknúť si na nové veci vyžaduje čas a trpezlivosť. Nemusíte prepadnúť panike, naopak, robte malé kroky, berte všetko zo dňa na deň, sústreďte sa na malé aktivity a úlohy.


2. To, ako sa cítime je len a len vaše rozhodnutie.

Vždy, keď mám depku z dlhého turnusu, vždy keď sa cítim osamelo, keď túžim po domove, keď som unavená z cestovania, vždy znova a znova stojím pred rozhodnutím- trápiť sa, plakať, fňukať, ľutovať sa (áno, občas sa ľutujem), alebo sa rozhodnúť pre prejav vďaky za to čo mám. Keď prejavím vďaku, hneď sa cítim lepšie.


3. Robím si radosť. Idem sa prejsť.

Chodím do prírody, fotím krásu okolia (vždy je čo fotiť), kúpim si niečo, uvarím si maškrtu, robím, čo ma baví, rozmaznávam sa. Robím to, na čo doma nemám čas. Myslím na seba s láskou a usmievam sa na seba v zrkadle. To je mimochodom dobré cvičenie aj proti starnutiu tváre. A vždy keď som doma, robím veci, ktoré ma nabijú stratenou energiou. Idem do kina, s kamoškami na kávu, ku kozmetičke, na výlet, na dovolenku, kamkoľvek.


heim Heimy Opatrovanie Nemecko Praca Euprogres Slovensko SeniorenBetreuung Deutschland Pflege Pflegeheim Njega Posao Germania

4. Vy ste na prvom mieste!

To nie je sebectvo, to je sebaláska. Snažte sa byť počas svojho voľna čo najviac s mladými ľuďmi, aby ste vyrovnali energie, lebo tak, ako starí ľudia energiu berú, mladí ju vedia dať.


5. Predstavujte si okolo seba bublinu, ktorá vás chráni a cez ktorú vám nikto nijako nemôže ublížiť.

Bublina je okolo vás, vy ste vo vnútri, je takej farby akukoľvek si predstavíte a chráni vás a dáva vám čo práve potrebujete. Je to váš ochranný plášť.


6. Spomeňte si na minulosť.

Veľmi často si pripomínam, ako som vstávala ráno o štvrtej na šichtu do fabriky, ako som drela za strojom, ako som chodila na nočné a cez deň hulákala na deti, aby ma nechali aspoň chvíľku pospať. Ako mi výplata nestačila ani na zaplatenie poplatkov spojených s bývaním… V tomto všetkom sa môj život dosť zmenil k lepšiemu. Čítam knihy, články v časopisoch a na sociálnych sieťach, študujem, píšem si denník, píšem články. Pripomínam si, za čo všetko môžem byť vďačná - píšem si ďakovníček. Vždy je za čo byť vďačný. Za zdravie, za rodinu, za deti, za domov, za dve ruky a nohy, za nové topánky… Keď si každý deň napíšete desať vecí, za ktoré môžete byť vďačná, na konci turnusu budete veľmi prekvapená, koľko dobrého Vám život dal. Preto to robím v práci. Aby mi ľahšie ubehol turnus. Táto hra veľmi zlepšuje náladu. Pomáha mi to vždy, keď mi začína byť ťažšie.


7. Mám jednu terapiu, ktorú som aktívne používala, keď som sa necítila dobre. Vždy, keď som mala chvíľku voľna, sadla som si k internetu, prechádzala rôzne stránky a skupiny, aby som si uvedomila že nič nie je permanetné ale všetko je dočasné a prídu iné veci, nové veci ...


8. Robte čo vám spraví radosť

Pomáha aj strihať meter, ako kedysi vojaci na vojne. A tiež písať si denník. Človeku sa uľaví, keď dá myšlienky na papier. Kto rád číta knihy, alebo lúšti krížovky, je to dobrý spôsob, ako zamestnať hlavu a nemyslieť na svoj smútok. Do kategórie zamestnávania hlavy patrí aj učenie sa niečoho nového. Môže to byť jazyk, alebo čokoľvek iné, čo vás zaujíma. Ak sa v práci neviete sústrediť a nedarí sa vám zamestnať hlavu, skúste zamestnať telo. Poriadne si zacvičte, alebo si choďte zabehnúť. Vyplavíte endorfíny a urobíte niečo pre svoje zdravie aj postavu. Potom sú tu tzv. rýchlozlepšovače nálady ako je vôňa, farby, kvety, čerstvý vzduch, malá kocka čokolády, veselá hudba atď…


heim Heimy Opatrovanie Nemecko Praca Euprogres Slovensko SeniorenBetreuung Deutschland Pflege Pflegeheim Njega Posao Germania

Môžete si obliecť pestrú blúzku, kvapnúť na seba trocha peknej voňavky, privoňať k esenciálnemu oleju, kúpiť si do vázy kvety (ak ich máte v záhrade, tým lepšie).


Vybehnite na pár minút na vzduch, alebo si otvorte okno a zhlboka dýchajte. Čerstvý vzduch robí zázraky. Ak si na to zvyknete, nič vás len tak nevytočí. Snažte sa nasať čo najviac denného svetla. Ak sa dá, choďte veľa do prírody. Komunikujte so svojimi blízkymi každý deň. Internet je svet neobmedzených možností a od kedy zlacneli roamingové hovory, dá sa už aj telefonovať domov pomerne lacno.


Keď som pred rokmi začínala v Nemecku, nemala som internet a denne som volala deťom. Jeden taký telefonát ma vyšiel 5 eur, nechcite vedieť, aká mi prišla faktúra. Asi si teraz ťukáte na čelo, že načo som išla robiť von, keď som potom pretelefonovala toľko peňazí. Ja som tam ale nevedela vydržať bez kontaktu s deťmi, do vtedy som bola naučená byť s nimi denne, bolo to prvýkrát, čo som odišla na tak dlho z domu preč a bez tých telefonátov by som asi utiekla domov.


9. Nájdite si dobrú kamarátku a obľúbenú aktivitu.

Ak je to len trochu možné nájdite si kamošku. Ale nie takú, ktorá iba vyplakáva a sťažuje sa. Pri pozitívne naladenej kamarátke na chvíľu zabudnete na svoj smútok za domovom. A nájdite si koníček. Alebo sa vráťte k niečomu, čo ste kedysi radi robili a už dlho ste na to nemali čas. Ak vás nebaví čítať, ani učiť sa jazyk, iste nájdete niečo, čo vás baví a na čo doma nemáte čas. Pletenie, varenie, pečenie, maľovanie… je toľko možností…


10. Majte radi svoje zarobené peniaze

Rozmaznávajte sa. Z každej výplaty si kúpte niečo pre radosť. Vôbec to nemusí byť nič drahé, vy sama iste viete, čo vás poteší. Doprajte si horúci kúpeľ, alebo si zafarbite vlasy. Starostlivosť o seba vám prinesie kúsok radosti do duše. Každé ráno, po prebudení si napíšte zopár vecí, za ktoré ste v živote vďačná. A každý večer pred tým, než zaspíte, porozmýšľajte o celom dni a nájdite v ňom niečo pekné, čo vás aspoň trošku potešilo.


11. Nájdite si nejaký zabíjač času. Ja napríklad hrávam s babkou človeče. Po štyroch rokoch hrania mi to síce ide na nervy, ale má to jednu pozitívnu stránku. Tým, že každý deň zabijeme dve – tri hodinky hraním, turnus mi utečie oveľa rýchlejšie.

12. Zakážte si romantiku, slaďáky a sentimentálne pesničky, dojímavé filmy a ženské romány, ktoré vás rozplačú. Tieto aktivity sú dovolené iba doma a tam, kde sa cítite dobre a kde ste šťastné. Radšej pozerajte komédie a zábavné programy a čítajte vtipy. A neľutujte sa. Ani na chvíľku si nepripustite sebaľútosť. Poďakujte sa jej a pošlite ju preč. Ľutovať seba samú a rochniť sa vo svojej sebaľútosti je to najhoršie, čo pre seba v danej chvíli môžete urobiť. Dá sa to natrénovať, lebo to, ako myslíme, je iba zvyk (alebo zlozvyk)

Na záver by som ešte chcela dodať, že aj poplakať si človek môže, keď to duša potrebuje. Na tom nieje nič nenormálne, že vám je smutno. Nehnevajte sa preto na seba a kľudne sa vyrevte do vankúša. A potom choďte ďalej s úsmevom. Dážď nikdy netrvá večne, znova výjde slnko.

Viac informácií nájdete v knihe a na www.martakluchova.sk

Dúfame že sa vám páčil článok Ako si uľahčiť turnus - od opatrovateľky Marty.

Ak chcete od nás dostávať ďalšie rady a nové pracovné pozície, napíšte nám na register@euprogres.sk


heim Heimy Opatrovanie Nemecko Praca Euprogres Slovensko SeniorenBetreuung Deutschland Pflege Pflegeheim Njega Posao Germania

1,191 views
bottom of page