Vianoce v Nemeckuhttps://static.wixstatic.com/media/fbcbf7_cb70ddb3645a4af1a5232ce3af1b4b51~mv2.jpg/v1/fill/w_872,h_484,al_c,q_85/fbcbf7_cb70ddb3645a4af1a5232ce3af1b4b51~mv2.jpg
top of page

Vianoce v Nemecku

Aj vy ste opatrovateľkou a čakajú vás Vianoce, ktoré strávite s cudzou rodinou v zahraničí? Možno to budú vaše prvé Vianoce mimo domova, možno ste ich už zažili mnoho.

Nazrieme bližšie do histórie Vianoc v Nemecku, aké vianočné zvyky u nich prebývajú či aké pokrmy prevládajú. V závere článku vám poskytneme nemeckú slovnú zásobu na tému Vianoce.

heim Heimy Opatrovanie Nemecko Praca Euprogres Slovensko SeniorenBetreuung Deutschland Pflege Pflegeheim Njega Posao Germania


Vianoce sú tým obdobím v roku, kedy sa schádza celá rodina. Mnoho z nás si pod pojmom ideálne Vianoce predstaví vyzdobený stromček, voňavú kapustnicu, chutného kapra či rezne so zemiakovým šalátom, vôňa čerstvo napečených perníkov, vianočné rozprávky alebo prechádzky po vysvietenom námestí. Mladšie generácie sa tešia predovšetkým na koláčiky a darčeky, tie staršie zasa prežívajú radosť najmä z prítomnosti svojich najbližších. Vianoce nie sú však len o prijímaní, ale aj o niečom inom. O dávaní, o pomoci.


Existujú povolania, ktoré sa musia vykonávať aj počas Vianoc, počas celého roka a to každý jeden deň. Okrem policajtov, hasičov či lekárov, sú často na sviatky v práci, väčšinou v zahraničí, aj napríklad opatrovateľky seniorov.


Predvianočný čas sa začína adventom, štyri týždne pred Vianocami. Veľmi populárnou dekoráciou v Nemecku je adventný veniec. Traduje sa, že ho vymyslel nemecký evanjelický farár Johann Wicher, v roku 1833. Vo svojej misionárskej stanici, rozprával deťom v adventnom čase príbehy o Vianociach. Pretože bola tma, na strop zavesil veľký drevený kruh, na ktorý dal sviečky. Každý večer jednu zapálil a postupne ich tam bolo 24.

heim Heimy Opatrovanie Nemecko Praca Euprogres Slovensko SeniorenBetreuung Deutschland Pflege Pflegeheim Njega Posao Germania

Deťom sa nápad veľmi páčil a kruh ozdobili vetvičkami na znak života a nádeje. A veniec bol na svete. V dnešnej podobe ho poznáme, z praktických dôvodov, len so štyrmi sviečkami. Každú adventnú nedeľu sa zapáli jedna sviečka a deti zvyknú spievať:

„Advent, Advent, ein Lichtlein brennt, erst eins, dann zwei, dann drei, dann vier, dann steht das Christkind vor der Tür.“

(Advent, Advent, svetielko horí, najprv prvé, potom druhé, potom tretie, potom štvrté, potom stojí Ježiško pred dverami)


Počas adventu dostávajú nemecké deti adventné kalendáre, ktoré odpočítavajú dni až do Štedrého večera. V niektorých domácnostiach vyrábajú kalendár ručne a vkladajú do neho drobné sladkosti. Deti píšu v tieto dni Wunschzettel, lístok svojich vianočných prianí.

Ďalšou dôležitou zastávkou na ceste k Vianociam je hlavne pre deti sviatok svätého Mikuláša.

heim Heimy Opatrovanie Nemecko Praca Euprogres Slovensko SeniorenBetreuung Deutschland Pflege Pflegeheim Njega Posao Germania

Pred dvere svojej detskej izby, na okno alebo vedľa krbu položia večer, 5.12., prázdnu vyčistenú topánku a dúfajú, že na nich Mikuláš nezabudne a obdarí ich sladkosťami, orechmi a ovocím. V Nemecku vás môže vydesiť Mikulášov pomocník, ktorý sa volá Knecht Ruprecht. Je to obdoba nášho čerta. Chodí oblečený v dlhom hnedom kabáte, je fúzatý, bradatý a chlpatý a dokonca môže mať aj rohy.




Vianočný stromček ako symbol Vianoc k nám na Slovensko prišiel koncom 18. storočia práve z Nemecka, kde ako prví začali zdobiť stromčeky remeselníci vo svojich cechových domoch. Prvé tradičné ozdoby chudobných boli jablká a sladkosti, šľachta ozdobovala stromček pozláteným ovocím a postriebrenými sklenými guľami. Tradičné farby vianočných gúľ v Nemecku sú červená, zlatá a strieborná. Veľmi obľúbené sú sviečky, strieborné alebo zlaté „vlasy“ tzv. Lametta, mašle, slamené hviezdy, drevené hračky a čokoládové figúrky. Nemci si potrpia na tradičné betlehemy, tzv. Krippe, ktoré dávajú pod stromček. Sú vyrobené prevažne z dreva a ich základom je Ježiško, Mária, Jozef, pastieri a zvieratá. Výber betlehemov je veľmi veľký a Nemci si zvyknú dopĺňať svoju zbierku figúrok každý rok na vianočných trhoch.




Na Štedrý deň, popoludní, býva detská omša s jasličkovou slávnosťou tzv. Krippelspiel. Na túto chodia okrem detí aj dospelí, ktorí z rôznych príčin nemôžu prísť na polnočnú omšu. Nemci majú špeciálny zvyk chodievať po tejto detskej bohoslužbe na cintoríny, aby navštívili hroby svojich príbuzných. Stretávajú sa tam celé rodiny, spievajú koledy, stavajú a zdobia na hroboch malé stromčeky a prajú si navzájom Fröhliche Weihnachten.


Štedrovečerné jedlá sa odlišujú podľa jednotlivých oblastí. Možno budete prekvapení, ale tradičného vianočného kapra nájdete len v Bavorsku a v Bádensko – Wurtenbersku. Na severe sa najviac konzumuje zemiaková kaša s párkom. Na dedine je zasa zvykom jesť ihneď po polievke kysnuté koláče, tzv. Rohrnudeln. Vo viacerých rodinách sa stretnete s pečenými klobásami a kyslou kapustou. V domácnostiach s deťmi je zvykom mať iba „rýchle jedlo“: klobásu so zemiakovým šalátom či pyré, aby si najmenší mohli čím skôr rozbaliť vytúžené darčeky. Tam, kde deti nie sú, býva na večeru aj viacero chodov. V niektorých rodinách uprednostňujú pečenú hus, kačku či morku, údené mäso alebo syrové fondue. Obľúbené sú aj ovocné kompóty a rôzne zaváraniny.



Po slávnostnom jedle si Nemci doprajú koláčiky, vianočné štóly, marcipánové cukrovinky a varené víno. Nesmie chýbať ovocný šalát s likérom, ktorý sa podáva na záver večere. Milovníci mäsa si môžu pochutnať na tzv. Konšelskej mise. Na nej nájdu teplé i studené plátky pečeného bravčového a údeného mäsa, kačicu, hus, morku či biele klobásy.


Od 18. storočia sa v Nemecku vypeká vaječné pečivo, ktorému sa hovorí „marcipán chudobných“ alebo Springle. Typickým nemeckým dezertom je jablkový závin s čerešňovým kompótom, známy je aj Christstollen (biskupský chlebíček), Lebkuchen (medovníky) a mandľový dezert.

heim Heimy Opatrovanie Nemecko Praca Euprogres Slovensko SeniorenBetreuung Deutschland Pflege Pflegeheim Njega Posao Germania

Typickým zvykom Vianoc je polnočná omša. V Nemecku sa obvykle posúva už na 22:30. Napriek tomu, že veľa Nemcov nechodí pravidelne do kostola, polnočnú omšu si nenechajú ujsť. Nasávajú tu pokoj, pravú vianočnú atmosféru a zbavujú sa predvianočného stresu z príprav. Kostoly sú slávnostne vyzdobené, nechýbajú tradičné vyrezávané betlehemy.


Prvý sviatok vianočný, 25.12, je v Nemecku „richtige Weihnachtfest“ a deň pracovného pokoja. V niektorých rodinách chodia doobeda do kostola a potom majú slávnostnejší obed. Na dedine je zvykom jesť ryžovú polievku s mäsom a hovädzie pečené s červenou kapustou.

heim Heimy Opatrovanie Nemecko Praca Euprogres Slovensko SeniorenBetreuung Deutschland Pflege Pflegeheim Njega Posao Germania


der Advent – advent

die Kerze – sviečka

die Kiefer – borovica

die Kirche – kostol

der Kranz – veniec

die Krippe – jasličky

der Lebkuchen – perník

die Wunderkerze – prskavka

die Weihnachtszeit – obdobie Vianoc

der Weihnachtsmarkt – vianočný trh

das Weihnachtslied – koleda

die Weihnachtskette – vianočná reťaz

der Weihnachtsgruß – vianočný pozdrav

das Weihnachtsgebäck – vianočné pečivo

das Weihnachten – Vianoce

die Tanne – jedľa

die Mistel – imelo

die Mitternacht – polnoc

die Mitternachtsmesse – polnočná omša

der Nikolaustag – Mikuláš

der Pfefferkuchen – perník

das Plätzchen – koláčik

schmücken – zdobiť

der Staatsfeiertag – štátny sviatok

die Stimmung – nálada, atmosféra

der Stollen – vianočný múčnik

die Tradition – tradícia

die Überraschung – prekvapenie

der Teufel – čert

der Engel – anjel

der Heilige Abend – Štedrý večer

der Schmuck – ozdoba


1,044 views
bottom of page